THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Wednesday, August 24, 2011

fikirkanlah .

pejam celik pejam celik dah dekat nak raya .
now , aku dah kat rumah . nak beraya sanggup balik awal .
and then class terpaksa mis . haha 
semangat betul ni . 
so , harini moh kita berfikir # bagi yang nak berfikir jeh .
yang rasa kepala otak dia betul please leave this blog . 
Actually , baru-baru ni kecoh pasal student yang tak puas hati 
bila pihak tertentu mematikan elektrik apabila jam  8.30 malam .
Alasannya untuk mengajak student melakukan solat Isya' dan solat sunat terawih. 
dalam erti kata lain melakukan aktiviti kerohanian pada bulan ramadhan .
Persoalannya , kenapa nak matikan elektrik ? kenapa dah nak habis puasa baru nak jalankan aktiviti macam ni. ?  banyak alternatif lain kalau nak orang pergi 
penuhkan Pusat Islam . Kalau nak buat kerja sangat , suruh ahli jawatan kuasa pergi bilik ke bilik 
and then ajak student pergi Pusat Islam . tu baru tindakan yang betul . 
ini tidak , buat announcement mengatan bahawa sesiapa yang tidak hadirkan diri akan dikenakan tindakan 
dan elektrik akan dipadam pada pukul 8.30 malam. 
ok . kalau ikot kan kepala otak untuk orang yang berfikiran diluar kotak , dia mesti fikir tentang risiko .
banyak risiko kalau pihak tertentu tu buat macam ni . first at all , cuba fikir pasal student yang tengah buat assignment tapi dia tak dengar announcement mengatakan elektrik akan dipadam . tak ke menganiaya student ? orang tu dah buad penat-2 assignment and then tiba-tiba elektrik terpadam . some students guna lappy yang  tak menggunakan bateri . just charge . alasan ni kukuh sangat ! and then , macam mana kalau orang dalam toilet and then dia pun tak dengar announcement . dalam toilet memang takkan dengar announce . lagi-2 kalau tengah mandi . buatnya tergelincir dalam bilik air macam mana ? yes , aku cakap sebab penah jadi dekat aku . tinggal nak tergelincir je .kalau dah tergelincir tu sape nak tanggung ? dah lah dekat nak raya . Sumpah aku betul-2 marah . ok . aku percaya aktiviti ni datangnya dari "pendidik" . but even datang dari pendidik pun , tak ada cara lain ke nak ajak orang pergi Pusat Islam . Semua bergantung kepada orang yg arrange benda ni . sepatutnya dia fikirkan alternatif lain . jangan fikir diri sendiri . Fikirkan tentang orang lain jugak . 
kenapa student buat kerja malam-2 ? sape yang tanye memang bodoh lah gamaknya . orang yang tanya benda ni sah-sah dia ni seorang yang pentingkan diri . memang semua orang ada kerja . tapi bila lagi nak buat kerja tu kalau bukan malam . siang dah komfem-2 ada kelas . diorang kena paham , ade course yang kelasnya sampai petang . ada yang tak . macam kelas aku , sampai pukul enam . hari-2 bercampur dengan kelas ganti . tak padat pulakkan timetable kitorang . and then , bukan sorang je lecturer yang mengajar . tapi lapan lecturer mengajar . kalau sorang dah bagi satu kerja , and then lagi sorang bagi tiga kerja sekali gus and submit in this week macam mane ? berfikir diluar kotak . jangan hanya pentingkan diri sendiri dan jangan hanya kerana nak dapat kan nama sanggup menganiaya orang . sepatutnya , orang macam ni yang patut berfikiran matang dan terbuka . kalau betullah dorang ni berfikiran matang kenapa nak paksa student sampai macam tu sekali . kenapa layan student macam budak sekolah rendah ! ada yang kata , kita dekat IPT bukan sekolah rendah . YES . tau pun ! perlu ke nak buad student macam budak-2 . memang tak masuk akal . ramai yang maki hamun dekat group institut . student maki hamun bukannya marah pasal benda lain ! majoriti pasal tengah buad assignment and tengah dalam toilet . kat situ dah boleh nampak yang sesetengah daripada mereka ni buad kerja tak fikir orang lain . ikot dia punya kepala otak je . and then , bila cakap tu cakap ni , mula lahh nak babitkan "pendidik" . bangga sebab "pendidik" yang suruh buat macam ni . ada yang kate , bila nak mintak something dekat pengarah , bukan main lagi tapi bila nak ikot flows keras kepala . kalau macam ni lahh gamak nya , memang patut student keras kepala .  anyway , aku dah pun sampai rumah so lantak diorang lah . diorang sendiri boleh fikir baik and buruk . "SOLAT KALAU TAK IKHLAS BUKAN DAPAT PAHALA TAPI DAPAT DOSA . " 

SORYY FOR ANY MISTAKE , I'M NOT PERFECT . JUST NAK LUAHKAN AS A STUDENT YANG TERANIAYA . TERIMA KASIH UNTUK ORANG YANG NAK BERFIKIR . AND TERIMA KASIH JUGAK UNTUK ORANG YANG PENTINGKAN DIRI SENDIRI . USAHA ANDA MEMANG DIPERLUKAN BUT INI BUKAN CARANYA ;)

"LAST BUT NOT LEAST , BERFIKIRLAH DILUAR KOTAK PEMIKIRAN . "

0 comments: