THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Thursday, June 23, 2011

saya hebad !

hello blogger ,
hey reader . 


"sebutir beras tu , ibarat setitik peluh petani "


tetibe jeh .

 pheww . harini first time aku masak nasik pakai dapur gas .
selalunya guna letrik jeh . tapi tadi periuk letrik tu berendam dalam singki .
malas aku nak basuh so masak nasik guna api je lah . 

bukannya ape, selalunya before pergi keje mak aku masak untuk anak-anak dia .
tapi sekarang dia masak kalau dia ada kat rumah jeh . 
dia tau kalau dia masak masak before dia pergi keje ,
anak-anak dia takkan makan . 
aku dengan adik beradik aku yang lain semua beli je makanan . 
even ade makanan kat rumah kitoang still beli kat lua.
taktau lahh apesal . faverete kott . haha
tu yang mak aku pon dah malas nak masak . mebazir jeh .
harini aku malas gila nak beli makanan kat lua .
bangun pukul sebelas lebih . tu pon dah panas macam pukul satutengahari .
so , aku amik inisiatif mudah , haha . *tah betul ke tak aku eja .

sambung balik , so aku amik inisiatif mudah untuk masak sendiri .
memang terbaikk dari ladang . susah nak tengok aku masak ni . 
first aku masak nasik . haa . bubuh tiga cawan beras dalam periuk and then masak .
senang je kan . bukan susah mane pon . 
lepas tu , aku tengok dalam kabinet dapur ada sardin . 
so benda tu lah jadi lauk aku . 
aku bubuh minyak dalam kuali , aku potong bawang besar , aku hentak bawah putih , aku hiris cili padi 
aku campak dua tin sardin dalam kuali and then aku tuang air sikit . setlle satu keje . 
 kacaw kacaw punya kacaw aku bubuh pulak garam .
perghhhh . bau memang
top to neighbourhood
lahh kan . 
lepas tu aku tutup api and then focus pulak dekat nasik aku . 
tengok kering jeh . mentah pulak tuh . aku terfikir nak tambah air . tapi terbantut 
bila aku fikir jadi bubur kang susah pulak. so , 
aku pon dengan selamba tahap onar pegi tutup periuk nasik tu sebab aku fikir 
kena tutup kot , baru nasik ni  masak nanti . 
yang siot nye , tak sampai bape minit aku tutup nasik tu . tetibe berkepuk-kepuk asap 
keluar . bukak je tudung periuk tu , tengok-tengok nasik aku dah hangit . 
sedangkan masa tu aku ade je depan periuk tu tengok sardin aku . 
memang macam haram . best tak best lahh kan . 
so , hangit ke tak hangit aku makan jugak . nak kate sedap tu tak lah . 
sebab aku punya nasik tu bukan nasik !! tapi pulut ! 
rupanya beras yang aku bubuh sampai tiga cawan tu beras pulut !
patotlah liat semacam nasik aku ! aku pon tak tengok masa amik beras tu . 
main sebat jeh beras ape yang ade . takpe-takpe . sardin ade lagi . ratah jeh sardin tu . 
tapi sikit je aku boleh ratah sebab sardin aku masin tahap kritikal. 
tu lah padah gatal nak masak harini .
semua benda tak jadi . kolot betul .
nasib baik pasar malam jadi penyelamat aku . 
pasar malam you are my shield !
without you , who am i .
tahan je perut sampai pukul lapan malam .
and then pegi pasar malam aku beli yong tau foo , nasik ayam kampung , ice blender mango and mocca vanilla . tapi mango si amy momo  tuh dah sebat . nasib baik ada mocca . kalau tak kempunan aku .
balik rumah jeh mak aku kate , masak sampai  hangit dapur-dapur aku .
tu dia tak tengok lagi sardin yang aku sorok dalam oven . 
besok dia bangun and buad kek mesti tekejut tengok benda tu dalam oven .
peace yoww mama !

p/s : nak kena belajar memasak jugak ni
kalau tak parok akuu . parokkkk .
laki pon kena belajar jugak .
kot nanti kawen , bini merajuk taknak masak 
kan senang hidup . kau nak merajok lantak kau lahh .
janji aku pandai masak . haha 








0 comments: